Îngrijirea oțelului inoxidabil

Oțelul inoxidabil este mai rezistent la coroziune decât oțelul obișnuit, dar asta nu înseamnă că este complet inoxidabil. Unele substanțe pot deteriora stratul de oxid de pe suprafață.

Proprietățile anticorozive sunt dobândite datorită stratului de oxid de pe suprafață. Acest strat pasiv de protecție este subțire, având grosimea de doar câtiva atomi, format din nichel și crom în combinație cu oxigenul din aer și apă. Când acesta este deteriorat la suprafață, stratul pasiv se formează din nou, protejând astfel oțelul inoxidabil de coroziune.

PENTRU OȚELUL INOXIDABIL NU SE RECOMANDĂ: 

 1. Utilizarea de detergenți și substanțe de curățare abrazive pe suprafețele din oțel inoxidabil, altfel zgârîeturile și deteriorările sunt inevitabile.

2. Este interzisă curățarea suprafețelor din oțel inoxidabil cu produse ce conțin acid clorhidric și cloruri.

3. Pentru curățarea oțelului inoxidabil nu se pot folosi perii (mai ales cele de fier), plase, covorașe din oțel carbon, deoarece pot lăsa particule de fier pe suprafață, care sub acțiunea umidității pot duce în timp la apariția punctelor de coroziune sau vor zgâria pur și simplu suprafața, ceea ce va duce, de asemenea, la coroziune.

4. Nu se recomandă folosirea împreună a articolelor din oțel inoxidabil cu alte tipuri de oțel, ceea ce poate duce atât la deteriorări mecanice ale metalului, cât și la difuzia suprafeței elementelor care distrug stratul de oxid.

PENTRU OȚELUL INOXIDABIL SE RECOMANDĂ: 

 1. Curățarea cu soluții de îngrijire pentru oțelul inoxidabil trebuie efectuată strict în direcția liniilor de șlefuire, evitând mișcările circulare.

2. Utilizați doar materiale moi (șervețele și bucăți de țesătură) pentru ștergerea suprafeței metalului, pentru a evita diversele deteriorări ale metalului, precum și compoziții speciale și detergenți neutri.

3. Pentru curățarea suprafeței sunt mai eficiente soluțiile sub formă de spray-uri, cu ajutorul cărora substanța de curățare se aplică pe suprafață într-un strat subțire și se șterge în direcția texturii.

4. Înmuierea murdăriilor persistente și vechi, după care se șterge cu o cârpă moale uscată pentru a evita zgârieturile.

5. Curățarea articolelor din oțel inoxidabil cu un produs special destinat îngrijirii metalului.

6. Spălarea petelor grase cu soluție de săpun, solvenți organici sau detergent special pentru îngrijirea oțelului inoxidabil.

7. Utilizarea echipamentelor și instrumentelor auxiliare curate și fără praf sau murdărie.

8. Aplicarea regulată a detergenților speciali pentru reînnoirea stratului de oxid.

9. Este recomandat să curățați articolele imediat după utilizare, pentru a preveni uscarea murdăriei și a resturilor alimentare. Apa de la robinet conține o anumită cantitate de particule metalice, așadar, la uscarea liberă a scurgerilor de apă, pe suprafața din oțel inoxidabil poate apărea un depozit de culoare gălbuie, care poate fi îndepărtat cu detergenți.

10. După utilizarea substanțelor chimice, resturile trebuie îndepărtate de pe suprafață, spălând cu apă proaspătă sau distilată și ștergând până la uscare, pentru a preveni apariția petelor de apă (în special, dacă apa este dură).

ACIDITATEA ADMISIBILĂ A PRODUSELOR DE ÎNGRIJIRE:

- Produsele utilizate pentru îngrijirea echipamentelor din oțel inoxidabil, în ceea ce privește conținutul de acizi, alcali, clor, săruri, trebuie să corespundă cerințelor SanPiN, SNiP și GOST.

- Nivelul pH-ului trebuie să fie între 7,2 și 7,6. Depășirea nivelului pH-ului poate duce la precipitarea sărurilor de calciu, ceea ce duce la formarea de depuneri.

- La valori pH sub 7,0, chiar și apa are o activitate corozivă ridicată, ceea ce afectează negativ și starea articolelor din oțel inoxidabil.


CURĂȚAREA PETELOR:

- Protecția oțelului inoxidabil împotriva murdăriei începe cu prevenirea contaminării, păstrând articolele acoperite în timpul instalării până la finalizarea acesteia.

- Resturile de materiale lubrifiante, uleiuri și murdărie sunt îndepărtate cu ajutorul soluțiilor care conțin alcool metilic și etilic, solvenți izopropilici și acetonici.

- Petele de vopsea sunt îndepărtate cu ajutorul soluțiilor pe bază de var sau solvenți. Substanța se aplică, se lasă câteva minute și apoi se spală bine cu apă.

Link: Curățătorul pentru suprafețe metalice care se vinde la noi